Trouble running Eve through Proton/Steam

Hello Commanders!

Ive just setup my Notebook for University which should preferably run Linux and I was like aah lets give Proton a shot.
I installed Eve using Proton Experimental (Not correct Graphics installed yet) and could run the Launcher aswell the Client well until i finally logged in and realized FPS Problems which led to me installing proprietary drivers from Nvidia.
After i installed the new Drivers all other games had tremendous FPS Boosts.
I could install and run other Games like Europa Universalis IV without Problem, even WoT through wine was possible.
But after installing the NVIDIA Drivers the Launcher didnt startup until i changed Proton to 5.0-10. That made the Launcher work but i still got a BlackScreen only when the game launched.
So i simply tried uninstalling Eve and Install it again but here is where the Black Magic happened. Now when i try to launch the Game it says playing on steam for one second and instantly stops again. The Launcher isnt opening anymore after the reinstall.
Are there any files / folders besides the one in steamapps that i need to remove for a clean uninstall?
Sorry if my English sucks :smiley:

Have you tried using Proton-GE ? I find it running rock solid via steam, no issues apart from the standard Eve FPS dips.

Download and unzip the .tar.gz to your /.steam/root/compatibilitytools.d` directory and select it prior to running.

I also use the following start command, ymmv.
**

gamemoderun DXVK_ASYNC=1 PROTON_ENABLE_NVAPI=1 PROTON_HIDE_NVIDIA_GPU=0 DXVK_LOG_LEVEL=none MANGOHUD_CONFIG=fps_limit=80,no_display mangohud %command%

**

Thanks for the tip, i will test it within the next hour! Havent even heard about Proton GE before that post.
Weird thing is that it worked before i reinstalled eve, at least the launcher worked :smiley:

Yeah sometimes the wine / proton will do strange things to the install directory.

If all else fails, reinstall and try only selecting the Proton-GE version.

Same with GE. I really think the uninstall/install messed something up regarding the install directory. even tho i deleted all folders already and installed again. it kinda triggers me since it worked before the reinstall :smile:

======================
Proton: 1603141982 proton-5.0-10b
SteamGameId: 8500
Command: [‘/home/dasx/.steam/debian-installation/steamapps/common/Eve Online/Launcher/evelauncher.exe’]
Options: {‘forcelgadd’}

Thats all i get from the log hence i think its trying to start from the wrong place?
Any ideas on how to fix this? :smiley:

EDIT: old log with proton5 but looks the same with GE

Additional Syslog:

Jul 20 15:56:26 X-Notebook dbus-daemon[1872]: [session uid=1000 pid=1872] Successfully activated service 'org.gnome.gedit'
Jul 20 15:57:47 X-Notebook steam.desktop[36262]: Could not connect to X session manager: None of the authentication protocols specified are supported
Jul 20 15:57:47 X-Notebook steam.desktop[36262]: Could not connect to X session manager: None of the authentication protocols specified are supported
Jul 20 15:57:47 X-Notebook steam.desktop[36262]: GameAction [AppID 8500, ActionID 6] : LaunchApp changed task to ProcessingInstallScript with ""
Jul 20 15:57:47 X-Notebook steam.desktop[36262]: GameAction [AppID 8500, ActionID 6] : LaunchApp changed task to SiteLicenseSeatCheckout with ""
Jul 20 15:57:47 X-Notebook steam.desktop[36262]: GameAction [AppID 8500, ActionID 6] : LaunchApp changed task to CreatingProcess with ""
Jul 20 15:57:47 X-Notebook steam.desktop[36262]: GameAction [AppID 8500, ActionID 6] : LaunchApp waiting for user response to CreatingProcess ""
Jul 20 15:57:47 X-Notebook steam.desktop[36262]: GameAction [AppID 8500, ActionID 6] : LaunchApp continues with user response "CreatingProcess"
Jul 20 15:57:47 X-Notebook steam.desktop[36262]: /bin/sh\0-c\0PROTON_LOG=1 /home/dasx/.steam/debian-installation/ubuntu12_32/reaper SteamLaunch AppId=8500 -- '/home/dasx/.steam/debian-installation/steamapps/common/SteamLinuxRuntime_soldier'/_v2-entry-point --verb=waitforexitandrun -- '/home/dasx/.steam/debian-installation/compatibilitytools.d/GE-Proton7-26'/proton waitforexitandrun  '/home/dasx/.steam/debian-installation/steamapps/common/Eve Online/Launcher/evelauncher.exe' gamemoderun DXVK_ASYNC=1 PROTON_ENABLE_NVAPI=1 PROTON_HIDE_NVIDIA_GPU=0 DXVK_LOG_LEVEL=none MANGOHUD_CONFIG=fps_limit=80,no_display mangohud /home/dasx/.steam/debian-installation/ubuntu12_32/reaper SteamLaunch AppId=8500 -- '/home/dasx/.steam/debian-installation/steamapps/common/SteamLinuxRuntime_soldier'/_v2-entry-point --verb=waitforexitandrun -- '/home/dasx/.steam/debian-installation/compatibilitytools.d/GE-Proton7-26'/proton waitforexitandrun  '/home/dasx/.steam/debian-installation/steamapps/common/Eve Online/Launcher/evelauncher.exe'\0
Jul 20 15:57:47 X-Notebook steam.desktop[36262]: Game process added : AppID 8500 "PROTON_LOG=1 /home/dasx/.steam/debian-installation/ubuntu12_32/reaper SteamLaunch AppId=8500 -- '/home/dasx/.steam/debian-installation/steamapps/common/SteamLinuxRuntime_soldier'/_v2-entry-point --verb=waitforexitandrun -- '/home/dasx/.steam/debian-installation/compatibilitytools.d/GE-Proton7-26'/proton waitforexitandrun  '/home/dasx/.steam/debian-installation/steamapps/common/Eve Online/Launcher/evelauncher.exe' gamemoderun DXVK_ASYNC=1 PROTON_ENABLE_NVAPI=1 PROTON_HIDE_NVIDIA_GPU=0 DXVK_LOG_LEVEL=none MANGOHUD_CONFIG=fps_limit=80,no_display mangohud /home/dasx/.steam/debian-installation/ubuntu12_32/reaper SteamLaunch AppId=8500 -- '/home/dasx/.steam/debian-installation/steamapps/common/SteamLinuxRuntime_soldier'/_v2-entry-point --verb=waitforexitandrun -- '/home/dasx/.steam/debian-installation/compatibilitytools.d/GE-Proton7-26'/proton waitforexitandrun  '/home/dasx/.steam/debian-installation/steamapps/common/Eve Online/Launcher/evelauncher.exe'", ProcID 39241, IP 0.0.0.0:0
Jul 20 15:57:47 X-Notebook steam.desktop[39241]: ERROR: ld.so: object '/home/dasx/.steam/debian-installation/ubuntu12_32/gameoverlayrenderer.so' from LD_PRELOAD cannot be preloaded (wrong ELF class: ELFCLASS32): ignored.
Jul 20 15:57:47 X-Notebook steam.desktop[39242]: ERROR: ld.so: object '/home/dasx/.steam/debian-installation/ubuntu12_64/gameoverlayrenderer.so' from LD_PRELOAD cannot be preloaded (wrong ELF class: ELFCLASS64): ignored.
Jul 20 15:57:48 X-Notebook steam.desktop[36262]: GameAction [AppID 8500, ActionID 6] : LaunchApp changed task to WaitingGameWindow with ""
Jul 20 15:57:48 X-Notebook steam.desktop[36262]: GameAction [AppID 8500, ActionID 6] : LaunchApp changed task to Completed with ""
Jul 20 15:57:48 X-Notebook steam.desktop[39244]: ERROR: ld.so: object '/home/dasx/.steam/debian-installation/ubuntu12_32/gameoverlayrenderer.so' from LD_PRELOAD cannot be preloaded (wrong ELF class: ELFCLASS32): ignored.
Jul 20 15:57:48 X-Notebook steam.desktop[39244]: ERROR: ld.so: object '/home/dasx/.steam/debian-installation/ubuntu12_32/gameoverlayrenderer.so' from LD_PRELOAD cannot be preloaded (wrong ELF class: ELFCLASS32): ignored.
Jul 20 15:57:48 X-Notebook steam.desktop[39245]: ERROR: ld.so: object '/home/dasx/.steam/debian-installation/ubuntu12_32/gameoverlayrenderer.so' from LD_PRELOAD cannot be preloaded (wrong ELF class: ELFCLASS32): ignored.
Jul 20 15:57:48 X-Notebook steam.desktop[39247]: pid 39247 != 39244, skipping destruction (fork without exec?)
Jul 20 15:57:49 X-Notebook steam.desktop[39350]: *** stack smashing detected ***: terminated
Jul 20 15:57:49 X-Notebook steam.desktop[36262]: Game process removed: AppID 8500 "PROTON_LOG=1 /home/dasx/.steam/debian-installation/ubuntu12_32/reaper SteamLaunch AppId=8500 -- '/home/dasx/.steam/debian-installation/steamapps/common/SteamLinuxRuntime_soldier'/_v2-entry-point --verb=waitforexitandrun -- '/home/dasx/.steam/debian-installation/compatibilitytools.d/GE-Proton7-26'/proton waitforexitandrun  '/home/dasx/.steam/debian-installation/steamapps/common/Eve Online/Launcher/evelauncher.exe' gamemoderun DXVK_ASYNC=1 PROTON_ENABLE_NVAPI=1 PROTON_HIDE_NVIDIA_GPU=0 DXVK_LOG_LEVEL=none MANGOHUD_CONFIG=fps_limit=80,no_display mangohud /home/dasx/.steam/debian-installation/ubuntu12_32/reaper SteamLaunch AppId=8500 -- '/home/dasx/.steam/debian-installation/steamapps/common/SteamLinuxRuntime_soldier'/_v2-entry-point --verb=waitforexitandrun -- '/home/dasx/.steam/debian-installation/compatibilitytools.d/GE-Proton7-26'/proton waitforexitandrun  '/home/dasx/.steam/debian-installation/steamapps/common/Eve Online/Launcher/evelauncher.exe'", ProcID 39241
Jul 20 15:57:49 X-Notebook steam.desktop[36262]: ThreadGetProcessExitCode: no such process 39245
Jul 20 15:57:49 X-Notebook steam.desktop[36262]: ThreadGetProcessExitCode: no such process 39244
Jul 20 15:57:49 X-Notebook steam.desktop[36262]: ThreadGetProcessExitCode: no such process 39242
Jul 20 15:57:49 X-Notebook steam.desktop[36262]: Uploaded AppInterfaceStats to Steam
Jul 20 15:57:55 X-Notebook dbus-daemon[1872]: [session uid=1000 pid=1872] Activating service name='org.gnome.gedit' requested by ':1.183' (uid=1000 pid=18869 comm="/usr/bin/nautilus --gapplication-service " label="unconfined")
Jul 20 15:57:55 X-Notebook dbus-daemon[1872]: [session uid=1000 pid=1872] Successfully activated service 'org.gnome.gedit'

So, i tested EVERYTHING i was able to find in that Forum.
I made a complete clean install of everything and still, after 1 sec or less the game closes.
I dont want to setup my system fresh again just because of Eve (since after fresh ubuntu install and first try to install it via steam it WORKED, only after i tried to reinstall the game it went bad - so there MUST be a logical explanation for this…
I somehow think the reinstall of EVE launcher messed something up either within some secret file of EVE or within steam proton. (i tried delete and install proton manually too no effect)

BIG EDIT: I just thought whatever it cant get worse and tried installing Proton 5.0-10 again… TADA Launcher is starting again.
What i did was to also delete files that steam DOES NOT remove when you want to uninstall proton. Those files were in /youruserpath/.steam/steam/steamapps/compatdata
I used: https://steamdb.info/search/?a=app&q=proton to get the correct Game ID’s for proton and simply removed those folders. (sad that steam isnt clean with this… couldve spared ALOT of time…)

After fixing my first Problem and making a CLEAN Install again i can start the launcher without problems. But now the screen ingame is just pure black. Ill search the forum tomorrow since i have no brain cells left today… :smiley:

FIXED IT :melting_face: :slightly_smiling_face:

All i had to do was to upgrade my Graphicsdriver to the 418 one instead of 390. (Nvidia)
Now instead of a Blackscreen the Game boots up normally! Im so goddamn happy right now! :slight_smile:

Thread can be closed.